Tumpi nie macam tempeyek jugakan? saja2 sue try beberapa hari lepas,kebetulan kacang dhal tu ada,guna tepung beras made thailand tu dengan t.beras from egypt nie. Tapi macam kurang sikit rasanya, maybe tepung2 nie agak berbau tengik sedikit dari t.beras biasa macam kat malaysia. Tapi ok juga ler resepi nie sekali buat jer menjadi. First batter tu agak tebal sedikit,bila dan rasa pandai handle masa menggoreng tu cuba cairkan sedikit..so, oklah seperti yang di kehendaki..
TUMPI - sumber bibik Painin/pic by long cari.com.my
16 oz tepung beras (1 paket)
21/2 cawan air sejuk
1 bijik telur ayam
1tbsp air kapur
abt 8oz santan
sedikit garam
bahan2 ditumbuk halus :-
1sdb jintan manis
1sdk jintan putih
1sdb ketumbar
abt 1 cup kacang dhal di rendam air 4 - 5 jam - kemudian toskan airnya
ikan bilis yg dibelah 2 - basuh dan toskan airnya
minyak - utk deep frying
1-panaskan minyak didlm kuali
2-campurkan kesemua bahan2 diatas kecuali kacang dhal dan ikan bilis - bancuh hinga sebati.
3-ambil beberapa senduk batter..masukkan dlm mangkuk kecil kemudian campurkan dhall dan ikanbilis….sendukkan sedikit dan siram pelan2 batter dilereng kuali..nanti batter ni akan melorot kedalam minyak panas….dan timbul ..balik2an ‘tumpi’ ni sehingga masak..angkat dan toskan minyak..
TIPS LAIN CARA MENGGORENG TUMPI dr rrozie17
# rrozie17 .. sy pernah buat guna 2 pan, satu myk buh mcm nk goreng telur, satu lagi guna myk byk,
pas tu, myk dh panas.. buh 1 senduk batter kt dlm pan yg myk skit tu,golekkan pan mcm wat lempeng tu, pas tu angkat, sambung goreng kt myk byk, 2-2 pans skali guna dlm 1 masa.
No comments:
Post a Comment