Monday, February 11, 2008
Kueh Talam
Kueh talam nie dah banyak kali cuba tp yang ini rasa mantain skit layer dia, klu tk atas or bawah mesti nipis..yg nie ok ler skit kot,tapi tk smooth macam kawan2 buat..bnyk kali cuba cam tu gak..adakah kerana tepung beras..almaklum ler khabarnya kueh malaysia nie cerewet skit kalau guna tepung beras....lepas2 nie kalau buat tk nak kacau atas api plak tengok ok tak.
Kueh talam nie part bawah tu letak molasses ganti gula merah..pepandai jer agak..tp oklah manis skit jer nanti tk kurang skit gula kastor tu jer...sedap jugalah..try lapik dengan plastik kt loyang..ermm mudah sangt nk potong dan tanggal.Soulha guna resepi talam pandan..pandan tu ganti bancuhan molasses @asal iswid.
KUEH TALAM PANDAN
Bahan Lapisan Bawah
1 caw tepung beras
1 s/b tepung jagung
1/2 cawan gula
2 cawan santan cair
1 cawan jus pandan & pewarna hijau
Cara
1. Gaul semua bahan, masukkan dalam periuk dan kacau sebentar saja atas api.
2. Masukkan dalam loyang 8 x 8 inci yg telah lapikkan pelastik.
3. Kukus sehingga masak [20 minit].
Bahan Lapisan Atas
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat + sket garam
Cara
1. Gaul semua bahan dan tapiskan.
2. Masakkan sikit atas api. Kacau rata sekejap saja.
3. Cakarkan permukaan lapisan bawah dengan garfu.
4. Tuangkan perlahan2 keatas lapisan bawah.
5. Kukus sehingga masak [20 minit].
6. Sejukkan betul-betul baru dipotong.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment