Sunday, February 10, 2008
Parpu Telur
Parpu telur resepi dari kenalan FnR by Inai...kalau tk silap parpu nie terkenal bagi masakan india muslim, sebelah penang island ..masa kecil2 dulu mak pun pernah hidangkan,selain parpu, rossam..tp sbb bukan kegemaran ayah jarang juga ler dpt makan..terasa pula nak masak ,idea timbul bila tengok kacang dhal buat tumpi hari tu...
soulha tambah suhun skit..ermm anak2 hubby pun suka rupanya..cuma tk letak kentang jer tkder plak masa tu..tp oklah sapa2 nk cuba masakan anak mummy penang nie.Sila, sila...
Parpu Telur
Bahan:-
1/4 cawan kacang dhall (rendam 2-3jam)++ soulha tk rendam kacang sini jenis halus dan mudah lembut
1/2 s/t halia+bwg merah+bwg putih mesin+++ soulha xtra kesemua bahan nie dlm 3 sudu besar.
3 biji kentang++++ tk letak
2 biji telur++++ lebih
sedikit santan++++santan pekat extra tengok quntity telur
garam
serbuk kunyit
soohun
Utk tumis darat:-(Bahan B)
Minyak
1/2 biji bawang besar (hiris nipis)
6 helai daun kari
1-2 tangkai cili kering (potong pendek) +++ xptong dah pendek dah
1/4 st biji sawi+++++x masuk sbb tkder
1/2 st jintan manis
Method:-
1. Rebus dhall hingga empuk. Add kentang dan rebus hingga kentang empuk.
2. Add halia bawang, serbuk kunyit, garam,soohun.
3. Masukkan santan...dan pecah telur sebiji-sebiji..jgn kacau sangat. Biar telur masak dulu. Godek2 sikit2 je.Tutup api
4. Dalam kuali lain panaskan minyak dan tumis semua bahan B hingga wangi.
5. Curah semua bahan B dlm kuah tadi dan sedia dihidang..
# Boleh juga nak + rempah dan sedikit cili serbuk..tk nak letak telur boleh letak bayam or kubis.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment