Monday, March 3, 2008
Pudding@ Kek Kurma Bersos
Kurma yang ada nie nampak tk berapa elok dah,cuba buat pudding macam hasil combinasi 2 resepi,tp tk berapa nk elok menjadi..sebab salah time nak buat brain marie tu...konon nak ikut cara cheesecake..,bakar gina acuan muffin gitu..rupanya tak sesuai..nanti kalau buat lain,nak cuba kukus plak..sedap ,tp sedap kalau buat sos....tak salah mencuba...trylah.
Sticky Date Pudding
Ingredients For pudding
* 1 cup dates (or figs even) (stones removed unless you like a bit of bite)
* 1/2 chocolate bits
* 1/2 cup water
* 1/2 cup orange juice
* 1 teaspoons baking soda
* 1/2 teaspoon baking powder
* 1 cups plain flour
* 50g butter
* 1/2 cup sugar
* 2 eggs
Rendam kurma bersama orange jus..,bila sudah lebut..blander dengan 1/2 cawan air tadi..Ayak tepung bersama baking powder,dan soda..ketepikan..Pukul gula bersama butter sehingga lembut..masukkan telur,kemudia jus kurma..Akhir tepung...sy + vanilla.kacau sebati masukkan dalam acuan kek..Bakar secara baine marie.Dengan kaedah ini, kek/puding tidak jadi terlalu keras.
Bakar selama lebih-kurang 30-40 minit pada suhu 180 darjah celcius.
Ingredients For sauce ++++++++ tk buat pun, lupa nk makan vitamin R
* 50g butter
* 1/2 cup brown sugar
* 1/2 cup heavy cream/whipping cream
* 1/2 teaspoon vanilla
Masak kesemua bahan dengan api perlahan. Apabila sudah gula sudah cair dan bahan sudah berbuih, matikan api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment