Tuesday, March 4, 2008
Peach Crumble Cheesecake
Balance peach masa buat pudding roti hari tu masih berbaki....nak buat pudding rasa jemu..so buat jer cheesecake...cuba research peach cheesecake yang rasa ada kelainan skit..so, terjumpa resepi dari website indon.nampak very simple..dan ada berapa kelainan dr cheesecake biasa...masa masuk fp kak nina,tengok dia combainkan peachcheesecake dengan crumble,menarik !..bila satukan crumble dengan cheesecake yga agak masam.
Peach Crumble Cheesecake
Untuk base
250 gm biskut marie..kalau guna digestive biscuits or lady fingers lg sedap.
100ml air jus peach dalam tin
Untuk Filling
250 gm cream cheese
100 gm gula castor
150 mi air jus peach dalam tin
300 ml whipping cream , pukul sehingga kembang dan masukkan ke dalam peti
100grm buah peach tin,blannder or..cincang kasar.
50gram peach untuk hiasan.
Siapkan loyang springfoam 8'
Celupkan roti merry ke dalam air jus peach,atur di dalam loyang.ketepikan
Pukul cream cheese dan gula sehingga lembut.
Masukkan peach yang di blander tadi.Kacau rata.
Masukkan air peach 150ml tadi. Kacau rata.
Masukkan whippedcream,kacau rata lg.
Kemudaian masukkan kedalam loyang berisi biskut tadi.
Ratakan licin di permukaan adunan.
Masukkan ke dalam freezer,selama 1 jam..or sebaik semalaman.
Keluarkan hias dengan bauh peach di atasnya.
Makan time sejuk..
Lagi sedap di makan bersama crumble..crumble tu sy tukar tepung ,kepada susu tepung..ermmm sedap sesuai sngt klu budak2.
Untuk top crumble
70 gm butter
40 gm gula castor
250 gm tepung gandum
Combine semua bahan crumble hingga jadi crumb. Tabur atas kek.
*cheesecake ini senang cair, chiller tanpa ada geletin or agar2..sebijik mcm makan ais krim....so,mudah cair..sedap tk muak..mcm whippedcream,sy guna yg serbuk dalam 300grm..pastu pukul guna air suam sejuk..jng guna air paip biasa..sbb cheesenie tk masak ok..tp klu air kt rumah dh disuling no hal lerkan.*
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment