Friday, March 14, 2008
Kari Ikan Mamak Stail.
Jarang² makan ikan kat sini, sekali dah jumpa ikan besar Ikan Merah plak tu..rasanya sesuai buat kari jerlah..nak buat sup macam kureng skit jer..al maklum ler ikan sini hanyir skit..dah basuh dengan asam bagai..tp tetap bau kuat..so, bila buat kari nie boleh ler tahan sedikit.. Ok nie resepi Kari Ikan mamak my stail ler..
KARI KEPALA IKAN MAMAK STAIL.
Bahan-Bahan:
1 ekor kepala ikan merah/tenggiri/nyuk-nyuk.
2 bungkus serbuk kari [bancuh ngan sikit air TINGGAL SESUDU BESAR belum dibancuh]
5 biji bendi/terung
4 biji cili hijau
1 cawan air
2 biji tomato [belah 4]
1 cawan air asam jawa
minyak
garam
Bahan tumis
5 ulas bwang merah ]
2 ulas bawang putih ] tumbuk /hiriskan
1 s/b halba campur
2 tangkai daun kari
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan sedikit rempah kari belum dibancuh..gaul sekejap jer..nanti takut
hangus..kemudian masuk baki rempah kari yg dibancuh air plak,tumis agak2 sebati,kering
bercampur minyak gitu ,masukkan air( jangan banyak sngt tau .
3. Masukkan air asam jawa tadi...Masukkan 2 cili yang dibelah tengah.
4. Bila nampak nk mendidih masukkan ikan.
5. Kecilkan api dan biarkan mendidih.
6. Apabila mendidih masukkan bendi, tomato dan garam serta baki cili. Biarkan naik minyak
lagi sikit dan tutup api.
7. Hidangkan dengan nasi putih..atau roti biasa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment