Saturday, July 12, 2008

First Kue Pau gebu from cairo...


Percubaan pertama degan menjual kue pau di sini..mula2 dulu, ada perancangan nk buat sudah..tapi Ghuzy tk setuju..katanya takut kueh pau tu keras setelah sejuk..al maklumlah selalunya kue pau kan kt Malaysia sedang jer panasnya dlm kukusan.. klu setengah gerai kecil pau sejuk jugak dijual..tp kalau di sini, surelahkan..cuma macam mana untuk kekalkan supaya agak tidak keras itu saja..

Bila sudah kerap mencuba resepi yg sama..alhamdulilah pau nie kekal lembut dan sedap walaupun dah sejuk. Alhamdulilah dari hari pertama mencuba dan sampai sekarang kueh pau ini masih dalam permintaan..sekarang sudah bertambah quantity dan harga pun di naikkan sedikit, memandangkan tepung di pasaran naik berganda2.



Untuk dapatkan pau yang puteh dan gebu bergantung juga kepada qualiti tepung dan harga pun agak mahal sedikit, pic pau sebelah atas contoh sue guna tepung biasa dan murah, permukaan kueh menjadi kuning dan kadang2 cepat merekah, dan agak keras ketika sejuk..berbeza dengan pic dibawah ..resepi nie sue tetap kekalkan dari resepi cranko tp cara membuat ada sedikit perubahan...So, apa lagi yg teringin nk makan kueh pau panas2..LAYARILAH website kami..bagi yang tidak bekesempatan nak order direct boleh juga di dapati di Restoren Mutiara H7.

"SAJIAN DI HUJING JARI ANDA"

No comments: