Saturday, May 10, 2008
Serimuka Delima
Dah lama nak mencuba resepi Serimuka Delima nie..first tengok ada sagu dalam tu..yerlah nk berpagai2 sagu nie..kalau asyik makan kueh sagu jer, sure tk best juga bila ada resepi nie nampak menarik tambahan serimuka tu sedap juga sekali sekala makan dengan real pulut..selalunya sue buat guna beras Luq-luq jerk...Thnk Kak ziela yang kirim pulut dan sagu untuk sue.
Serimuka Delima.....resepi asal dari AziemasSerimuka Delima
Bahan-bahan ( 24 cm x 2inci )
* (A) 250 gm beras pulut - direndam 4 jam @ semalaman
* 150 ml santan pekat
* 150 ml air
* 1 sudu teh garam
* 5 gm sago warna merah - direndam & ditoskan
* (B) 150 gm gula kastor
* 50 gm tepung kastad
* 200 ml santan pekat
* 200 ml air
* 2 biji telur - size A : dipukul rata
* Sedikit esen vanilla
* Secubit garam
* Sedikit pewarna kuning
Cara-cara
1. Toskan pulut yang direndam, masukkan dlm bekas
2. Masukkan garam - gaul rata
3. Tuangkan santan & air - gaul mesra..kukus 30 minit
4. Setelah pulut masak, masukkan sago merah..jgn gaul rata
5. Tekan pulut hingga mampat dlm loyang..ketepikan
6. Bahagian atas - satukan tepung kastad & gula kastor dlm periuk
7. Masukkan telur yg telah dipukul rata, garam, esen vanilla & pewarna kuning
8. Tuangkan santan & air - didihkan semua bhn td hingga pekat
9. Kemudian tuang dlm loyang berisi pulut td...kukus 30 minit
10. Dh pun siap..tp tunggu kuih benar2 sejuk br dipotong
** Rasa2nya sue kena kurang kan air seeekit lepas nie**
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment