Monday, January 28, 2008
Tepung Bancuhan Pisang
Kat Mesir nie nak makan pisang goreng, memamg susah skit..walaupun pisangnya banyak..tp sejenis jer , kalau tk silap namanya pisang Berangan..tapi ada juga kata tak sama dengan pisang berangan di tempat lain..lebih kepada nama Banana Egypitian..tak kisah ler nama apa?..yang penting Pisang goreng kat Malaysia juga yang sedapnya..
Oleh sebab pisang ini kurang sesuai di buat goreng..salah satu sebabnya, agak berminyak apabila digoreng, bila sue tengok ada satu website cara nak buat batter guna pisang nie..so, apalagi menjadi2 ler time hujan² nie..ok siap...
tepung naik sendiri 1/2 cawan
tepung jagung 1/2 cawan
1/2 cawan plain flour
1 sd besar minyak masak
1 sd besar gula
1/3 sd teh garam
1/2 sd teh serbuk kunyit
air dalam 1 1/2 cawan (agak2 la macam buat batter goreng pisang)..
pukul dengan whisk bahan2 nih hingga licin dan celup pisang berangan yg dah di potong
dua...goreng hingga garing...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment