Percubaan kali ke2..walaupun ramai yg kata biskut nie mudah di buat..tapi bg soulha tetap tk menjadi sngt,mcm kekawan yang lain buat..masih ingat zaman sekolah dahulu kawan soulha suka sangat bawa kek nie ke sekolah kekadang masih sejuk lagi baru keluar dari peti ais..
kalau tak silap bahan2 yg dia buat dari milo..yerlah kan dulu sukar juga nak mencari serbuk koko macam sekarang..
percubaan pertama resepi yg diperbagai dari kwn FnR..akhirnya jadi keras mungkin masa tu bahan tk berapa cukup...yang ini pula resepi sendiri..walaupun ilham dan sokongan dari member FnR..result agak tercair skit maybe tk berapa likat dah masukkan biskut,nak masak semula takut cair kesemua.
So, masuk jer dalam ice book..beku sempat ler potong bila lama mula cair..tp part tulah sedap,tambahan plak ditopping dengan oat serta serbuk koko dan parutan white coklat..dan keharuman esen rose bercampur susu coklat....manis secukup rasa hanya dari molasses...sedap mmg sedap..cubalah..
Kek Batik Sri Cairo.
Bahan-bahan :-
300 gram Biskut Marie...sukatan asal soulha 260grm
250 gram Butter
1/2 cawan Molasses
11/4 cawan susu berperisa coklat .......asal 1 3/4 cwn
4 s/b serbuk koko
1 biji telur
1 sudu kecil esen rose
4 s/b oat /kekacang.
Cara Membuat :-
Cairkan butter dgn api sederhana
Masukkan molasses, susu & serbuk koko,esen rose … kacau dgn whisk supaya adunan sebati ,masukkan telur yg dipukul sekejap terlebih dahulu, kacau lg sehingga agak pekat.
Then leh masukkan biskut marie … gaul rata dgn spatula
Masukkan dlm loyang then tekan2kan supaya rata & padat
Tabur oat @ kekacang..
Sejukkan di dalam peti.
Sedia di ngap
No comments:
Post a Comment