Sekali sekala nak mencuba western food,kali ni cuba resepi dari laman Koleksi Resepi Pilihan Diana-Under thread ayam.LEMON ROSEMARRY CHICKEN GRILL.Tengok resepinya very2 sempoi..bila dicuba ternyata betoi2 sedap.
Kebetulan Rosemarry fresh murah plak tu..beli kt Metro,zid zaitun pun masih ok,resepi asal dari "The Naked Chef'c-Jamie Oliver."Bila ayam tu dibakar harum satu rumah...........x rugi kalau ingin mencuba satu kelainan..tp awas !! hanya betoi2 yang nak ready western foodlah.
LEMON ROSEMARRY CHICKEN GRILL
1 ekor ayam sederhana besar
1 biji lemon
3 ulas bawang putih
2 sudu besar olive oil
Segenggam Rosemary Kering
2 biji kentang dibelah 2
2 biji tomato
Baby carrots
1 biji bawang besar dibelah 4
Cara Membuatnya
Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat.
Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam.
Lemon yang telah direbus tadi dicucuk-cucuk dengan garfu dan disumbat ke dalam perut ayam.
Lumurkan ayam tadi dengan bahan yg digaul tadi.
Susun kentang, tomato, bawang dan baby carrots dan bakar didalam oven 180?c selama 1 jam tau sehingga masak.
Hidangkan. Seekor ayam tu boleh bahagi 4 macam kat Kenny Rogers tu.
Rosemarry Segar
Ayam kita potong jer..nie kira nk cepat ler..and angin M datang sama..kanak rebina pun
ramai,tp still masih sedap lg.
Tak letak kentang kehabisan, cuma baby carrot jer..saja + sebiji 2 tomato kebetulan
ada..lg pun sy suka tomato grill nie..mcm firaj mashwi tu..potong jg carot letak sekeliling
ayam tu supaya nampak lagi meriah…
lemon sy tk sumbat camner nak sumbatkan dh kena potong ayam tu..sy cuma perah jus
jerlah..perap sekali dengan ayam tambah balck paper..rasanya mat jimmy nie suka gak
black pepar nie selain trademark “oliver” dia…agaknya dlm resepi nie dia terlupa kot..
Result!!..meeemanggg sedap ayam nie dan best baunya ….…..
No comments:
Post a Comment