Monday, February 11, 2008

Serikaya



Serikaya @ serimuka, dah lama aim masa tengok kat FnR..nak buat berombak2 macam forumer hairanaz ..senang skit ,bukan apa..tk payah bersusah menunggu pengukus nak lap2 kukus bagai...now biar dia berombak dan berkedut pun tak malu dah..kira fesyen baru ler..tp yang masaalahnya bila tunggu berkedut berombak..tk nak plak dia kedut2....bukan salah resepi yer..
maybe soulha nak safe telur,kononnya takut hanyir sngt...tp mmg wajib penggunaan telur banyak dalam resepi nie ,kurangkan tepung..kalau nak berombak2 or kedut..api pun kena besar.

Malas nak tulis lain copy paste jer by hairanaz forum cari.com.my



SERI KAYA

Bahan A :
1/2 ketul gula melaka (dicincang2 kasar)
1/4 cawan air (ni akak agak2 jer...actually pakai skit jer...)
satu sudu besar tepung jagung (tader tepung jagung,tepung gandum pon bulih)
sehelai daun pandan
4-5 biji telur (tgk saiz)

Cara:
- panas kan air di dalam periuk, kemudian masukkan gula melaka dan daun pandan, masak sehingga gula sumer larut.
- kemudian,sejukkan air gula melaka ,kemudian masukkan tepung jagung. kacau rata.
- pecahkan telur ke dalam periuk tadi dan kacau rata lagi.Ketepikan

Bahan B :
2 cawan pulut (dibersihkan dan di rendam sehingga kembang, kira2 2 jam)
1 cawan santan cair (guner santan segera pon bulih,cairkan sahajar)
sedikit garam halus

cara:
- masukkan semua bahan2 di dalam mangkuk,kacau hingga rata.
-sediakan sebuah loyang yg di lapik dgn plastik supaya lapisan pulut tidak melekat pada tapak loyang.
-tuangkan beras bercampur santan ke dalam loyang . Pastikan paras santan hanya melepasi sedikit sahaja permukaan pulut.
- kukusla sehingga masak (kira215-20 minit)

-apabila pulut sudah masak, dgn menggunakan tgn yg berbalut plastik tebal, tekan2 permukaan pulut tadi biar padat....dan licin permukaannyer.
-setelah itu, tuangkan Bahan A ygtlh kita sediakan awal2 tadi secara bertapis.
- kukus lagi kuih sehingga adunan telur pulak masak.

- kalau permukaannyer berkedut2 tu tak per....akak sker..tp kalau nak yg smooth skit..api jgn besar....tp tu la...telur kan....kembang ler skit....

selamat mencuber!

No comments: