Tuesday, February 26, 2008

Ayam Nagasari



Tengok satu rancangan masakan dalam TV..ala si Mila dengan chef apa ntah ler..tengok sedap sangat Udang nagasari dia..part last letak telur..oleh sebab udang tkder sue tukar pada isi ayam,dan tk letak pun serai dengan kantan tu sbb tkder. ok ler resepi nie.. klu tk silap macam ada berapa lagi bahan tambahan..dah tk ingat..yg penting ada telur..lebih kurang macam Ayam Masak Telur juga.




AYAM NAGASARI

Semangkuk Isi Ayam
1 Bji Bawang Besar } Potong Kiub
2 Ulas Bawang Puteh }Cincang Halus
Sebatang serai } Blander
Bungan Kantan } blander
Cili paste
1 biji Telur
Lada Hitam
Gula/ Garam
Sos Tiram
Cili Bombay } Potong Kiub

Ayam di goreng separuh masak..Tumis bawang puteh dan besar separuh masak..masukkan cili paste dan bahan blander..goreng sehingga naik bau..masukkan ayam goreng tadi...masuk sos tiram dan black paper..kalau agak kering sngt letak air sedikit..gaul rata masukkan cili benggala..goreng lagi..kemudian masukkan telur yg di pukul terlebih dahulu..perasa gula dan garam..biar pekat..boleh letak daun bawang, sebagai hiasa.

No comments: