Sunday, May 25, 2008

Popia Basah Dewi





Tak pasti sama ada percubaan pertama kali , atau pernah buat popia basah sebelum nie..sebab kueh nie bukan pilihan di hati sangat kecuali popia goreng yang di sira dengan sos , ditabur dengan kacang serbuk..Tapi untuk kali ini sue saja2 try..alhamdulilah untuk adunan pertama sehingga ke 4 kali tu agak tebal..lagi pun baru nk belajar biasa dengan skill..so, selepas tu baru ok skit..tklah tebal sangat..sakit jugak ler jari nie 2x buat adunan untuk habiskan inti dan sos...result dia memang best sangat, resipi dari blog kak Maisya , kalau tak silap dari Dewi fnr...sos, sue guna resepi akak Dewi jugak letak kismis..cuma Inti tu ikut jer apa yg ada kt sini, sue tumbuk ikan bilis..ermm boleh tahan.Anak2 pun suka , alamak tak cukup ler pulak.
Yang paling best sekali sudah tentu ler kalau kuali or pan tak melekatkan....yg rasa renyah pun menjadi mudah.






Popia Basah
Recipe posted by Dewi at FNR
Kulit Popiah

Bahan:
Tepung Gandum 1 kilo
Air ( bancuh macam buat cucur tapi pekat sikit)
Minyak masak ( 2 sudu besar)
1 biji telur ( optional tak der pun tak pe)

Cara:
-Bancuh tepung dan gaul sampai tak berketul2. dan biarkan sekurang2nya 1 jam.
-Bila kuali dah cukup panas, tak payah panas giler api serderhana kecil, ambil segenggam tepung dan lalukan atas kuali membentuk bulatan dari luar dan dibawa ketengah. lebihan tepung di tarik dan buh balik dlm bancuhan tepung yg dibuat.
-tunggu hingga tepi kulit popia tu mengelupas dari kuali dan tarik keluar susun atas pinggan/ bekas.
-kulit yg dah buat tu balut dgn kain . jgn kasi kering tepi2 dia

Inti Popia
Bahan:
sengkuang dihiris
tauhu diramas
kacang panjang potong halus
taugeh
udang ( ni nak tambah crab fillet, isi ayam pun boleh)
serbuk kunyit
bawang merah-dihiris
kacang tanah-disangai dan dimesin kasar
bawang goreng

Cara:
-kacang panjang dan taugeh celur sekejap dan toskan kering.
-tumis bawang merah hingga wangi
-masukkan udang dan tauhu yg diramas , serta serbuk kunyit kacau rata.
-masukkan sengkuang dan kacau rata hingga sengkuang sedikit layu
-letak atas tapis supaya air sengkuang turun.

Sos cili
Bahan:
500gm cili kering
100 gm kurma/kismis hitam
1 cawan gula

Cara:
cili yg dimesin dan kurma (rendam dulu baru senang mesin) dimasak perlahan2 hingga pekat tambah gula kalau sos terasa terlalu pedas. ikut rasa sendiri lah kalau nak pedas atau kurang pedas ni.
*Sukatan hanya anggaran, depends on byk m ana air yg tercampur masa blend bahan2 ni.. kalau nak pekat cepat dan tak nak tambah gula byk tambahkan kismis / kurma ... cara nie kuah senang pekat. kalau cili pedas kena lah tambah gula.
Cara Menyediakan Popia:

-sapu sos atas kulit
-tabur kacang tanah yg dah di mesin
-letak sayur sengkuang dan juga taugeh & kacang panjang
-tabur bawang goreng
-gulung dan lipat
-nak tambah cili atas pun leh gak tabur lagi kacang untuk lebih umphhh
-sedia untuk di ngap.

No comments: