Friday, April 11, 2008

Ayam Pedas Ketumbar



Bagi saya masakan ayam yang paling malas saya cipta yang penting simple tapi sedap....
ayam pedas ketumbar..di ilhamkan setelah saya tengok biji ketumbar dan serbuk ketumbar yg banyak kt dalam pantry...so cuba ler sedap tau...hehehe..saper lg nak pujikan , kalau bukan anak sendiri..ala2 ayam masak rose..




AYAM PEDAS KETUMBAR

1/2 Ayam } Goreng setengah masak
5 Ulas Bawang Puteh } ketuk
5/6 Sudu Besar Ketumbar Serbuk
10 Tangkai Cili Kering } Blander
1 Cawan Santan Pekat
Setengah cawan air
Gula/ Garam.
Kiub / Sos Tiram } option.
Cili hijau
Kubis
Daun Ketumbar
Minyak

Cara MemasakGoreng Ayam separuh masak..buang minyak gorengan, tinggal untuk menumis.
Tumis cili yang di blander tadi sehingga naik bau, masukkan air setengah cawan, bersama
bawang puteh yang di ketuk dan juga ketumbar serbuk,biarkan sedikit mendidih masukkan
ayam separuh goreng..biar mendidih , baru masukkan santan,dan cili hijau dan kubis, masukkan garam,gula secukup rasa.. slow api..hampir kering baru letak daun ketumbar..kacau sebati..tutup api..Hidang.

No comments: