Friday, November 23, 2007

Sotong Sumbat Lemak Kunyit

Call penjual Ikan yang selalu kitaorang beli daging dan ayam..ada sotong,huh lama juga tak makan sotong or seafood nie..ambil sekilo jer..mahal seafood kat sini..lor tak ingat plak,berapa tp + -10geneh jugalah..tp besar skit kali nie…

Kat otak dok imejin nak buat ketupat sotong dulu….sbb besar dan masih segar..kebetulan nak habiskan skit pulut dah nak tercampur bubuk tu,masuk skit luq-luq….last2 tercancel,”asil iswid” plak habis..timbul idea sotong sumbat lemak kunyit..daun kunyit frozen yg masih berbau tu ada..sayang juga kalau tk guna.


Huh sedapnya,harum bau pulut tu..mulalah rindu ketupat sotong versi my Mother-In-Law (MIL)


resipi.jpg


Sotong Sumbat Lemak Kunyit

Bahan-Bahan:

300 gm sotong
3 sudu besar cili…..
saya tumbuk kasar2 cili kering
1 cawan pulut
1 biji kelapa (diambil santan)
3 batang serai
1 inci
lengkuas

1/2 kunyit hidup…saya guna 1/2 sk serbuk kunyit
2 biji buah keras

Serbuk perasa dan garam serta gula secukupnya.
Lidi,Daun Kunyit racik halus

Cara-Cara:

Tanakkan pulut dahulu. Kemudian sumbat ke dalam sotong. Tutup dengan lidi. Mesin halia, serai, lengkuas dan buah keras sehingga halus. Masukkan santan dan seterusnya bahan-bahan yang dimesin tadi. Masak di atas api yang perlahan. Masukkan sotong yang telah disumbat dengan pulut tadi. Tambah gula, serbuk perasa dan garam secukup rasa. Masak sehingga kering sedikit. Setelah itu, angkat dan hidangkan.


SELAMAT MENJAMU BERSELERA

No comments: